1. Sumber Antioksidan
Gajus kaya dengan antioksidan yang membantu menyingkirkan radikal bebas yang sering dikaitkan dengan kanser. Antioksidan gajus juga dipercayai dapat mengurangkan risiko kencing manis dan batu karang.
2. Kandungan tembaga gajus amat tinggi
3. Kandungan zink gajus amat tinggi
Zink bermanfaat untuk menentang penyakit. Kandungan zink ini menjadikan gajus sebagai antibakteria antifungal yang berkuasa. Pengambilan gajus sebagai diet harian dapat memperbaiki kekebalan diri seseorang terhadap jangkitan mikrobial.
4. Gajus juga baik untuk kesihatan mulut
Kandungan kimianya dapat membunuh bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi.
5. Gajus adalah "Mesra Jantung"
Ini kerana gajus mempunyai lemak sihat 'monounsaturated' yang mengalakkan kesihatan kardiovaskular. Lemak ini dapat mengurangkan paras triglyceride yang tinggi yang sering dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.
6. Gajus amat kaya dengan vitamin'
Vitamin penting seperti vitamin B5, B6 dan B1.
7. Gajus mengandungi sejumlah kecil zeaxanthin
Ia merupakan antioksidan flavonoid yang baik untuk kesihatan mata
Sumber: Majalah Anis
No comments:
Post a Comment